Thursday, December 18, 2008

Sambal Pucuk Ubi

Kali nih nk cite psl " sambal pucuk ubi ".. I pgl smbl tempoyak coz die de taruk tempoyak. Msa kndr Adam aritu de lauk nih. Org NS mmg suka la lauk nih. Kira cam popular la.. Klu bln pose, kat psr ramadhan mst de jual. Kdg2 sdp,kdg2 x sedap.Hehe.. Klu nk sedap buat la sndri.. Ok. Ni resepinye. Salin ye.Hihi.. Klu slh xthu. Tp, rsanye btl...
1) Cili Padi ( cili api org kg pgl )
2) Kunyit hidup
3) 7 jenis daun ( klu x pat 7 pun xpe ).. Yg slalu org gna n wjb ialah Pucuk ubi, daun kunyit, daun labu n daun mangun
( sebenonye 2 je yg I thu ok...) Ha.. lg 1 pucuk sekentut. Hihi.. ( toot..toot... )
4) Tempoyak ( plg pntg. klu xde xjd. Jd la gulai daun2 je nnt )
5) santan klapa ( ni klu xde jd smbl goreng daun2 la jwpnye )
6) Ikan bilis ( org mlka tauk udang ).. sukati la nk buh udang pun leh. Tp, ayam n daging x penah org wat ye.. harap maklum...
7) petai amik isi je
Cara buatnye memula masak kan kuahnye [ ( cili padi + kunyit yg dikisar ) + santan + ikan bilis ].. Pas 2 msk kan tempoyak. Agak2 la bnyk mne nk bubuh... ( tempoyak klu da lme xyah la tauk lam 2. nnt jd x sdp. Klu x sdp...hukumnye buang ke longkang le... ).Pas 2 msk kan petai. Masuk grm n gula secukup rasa... Masak hingga mendidih. kacau rata....
Bla da mndidih kuahnye, msk kan la daun2 2.. Ha lupa nk ckp. Daun2 2 racik halus2 n d basuh bersih. Cba nengok gamba kat ats 2... Ni ngah msk kan daun la nih. kacau sebati. Masak smpi daun2 2 layu n smpi kuahnye kering ckit.. Ikut suka la. De owang suka berkuah sikit. De owang suka kering. ( yg pst knyt mst lbh kan sikit.. bio nmpk wane kuningnye 2. Klu knyt x ckp akn nmpk pucat n mcm t*** l**** ..Ops. xleh ckp. Sensitip.huhu... ).. Pas da masak leh la mkn ngan nsi pns. Klu de ikan sepat msn goreng lg best. Dpt ikan bls goreng pun jd... Nyum2x.. Mau tmbh 3 pggn nsi. Mak mntua lalu pun xnmpk. Kah3x....

0 comments:

 
Designed by Lena